A japán minta ösvényén


Nemzetközi raku-kerámia alkotótelep kezdődik Zentán

Zentán, az Alkotóház udvarában szerdától vasárnapig rendezik meg az első zentai nemzetközi raku-kerámia alkotótelepet. Az alkotótelep három civil szervezet együttműködésének eredménye. Ez a három szervezet a zentai Képzőművészeti Alkotóműhely, a horvátországi koprivnicai-ješkovói Motacilla Alba Képzőművészeti Egyesület és bosznia-hercegovinai Artist –Vitéz Község Művészeinek Egyesülete.
Az alkotótelep meghívott keramikusai: Dragutin Ciglar, Boris Roce, Zinka Brekalo, Valerija Salaj, Zoran Ivić, Ivančica CvitićZnidarčić, Nadica Eichhorn (Horvátország), Kristina Livančić (Bosznia-Hercegovina), Mile Ibolya, Csernus László (Magyarország), Ózsvár Péter, Mezei Erzsébet (Vajdaság).
Az alkotótelepen készült művészi kerámiák október 9-én (szombat) délután négy és öt óra között az Alkotóház udvarában lesznek megtekinthetők. A rögtönzött szabadtéri kiállításon Bakos Árpád muzsikál.
Mezei Erzsébet grafikus és iparművész az alkotótelep koordinátora elmondta, hogy a raku-kerámia négyszáz éves japán eredetű technika, a teaszertartáshoz kötődött, mivel elsősorban teáscsészéket készítettek ezzel a redukciós égetési technikával. Ma már a művészi kerámiához is alkalmazzák, sokkal szabadabb és kötetlenebb alkotói felfogásban is.
A raku-kerámiához samott-agyagot használnak. A kiégetett munkákat fém-oxidokkal, mázakkal vonják be és külön erre a célra készült raku-kemencében hevítik és még izzó állapotban kerülnek fűrészporba, vagy más anyagba, amely a kihűlési folyamat során elvonja az oxigént, miután különleges és meglepetésszerű színek és effektusok jönnek létre a kerámiákon.